Veelgestelde vragen

Als hypnose nou zo goed werkt, waarom gaat dan niet iedereen naar een hypnotiseur?

Veel mensen weten helaas niet eens dat hypnose problemen kan oplossen. De media houden van showhypnose, want dat is gek en sensationeel, en geven erg weinig informatie over klinische hypnose. En juist klinische hypnose is bijzonder geschikt om veranderingen te maken in het onderbewustzijn. Mensen hebben hierdoor een beeld van hypnose dat niet klopt. Bovendien: hoe vind je een goede hypnotiseur?

 

Hoe werkt hypnose nou precies?

We zijn dagelijks in hypnose, het is een heel natuurlijke staat van zijn. Denk maar aan bijvoorbeeld dagdromen of in ‘flow’ dingen doen. In deze staat maakt een hypnotiseur gebruik van mechanismen die het brein al van nature heeft om veranderingen te maken in het onderbewustzijn. Hypnose is wetenschap en heel verklaarbaar, in het voorgesprek zul je dat heel goed uitgelegd krijgen.

 

Is hypnose niet heel eng?

Nee, hypnose is heerlijk ontspannen en een heel bijzondere ervaring. Je maakt de hele sessie gewoon mee en behoudt te allen tijde zelf de controle. Een hypnotherapeut kan alleen veranderen wat jij wil dat verandert.

 

Werkt hypnose altijd?

Hypnose werkt net als andere therapieën of medicijnen niet voor iedereen. Gelukkig komt dit bij hypnose niet zo vaak voor en je wordt natuurlijk zo goed mogelijk voorbereid op de sessie zodat de slagingskans optimaal is.

 

Een hypnotiseur gebruikt vaak het woord ‘slaap’. Ga ik ook echt slapen?

Nee als je ooit in hypnose bent geweest zal je dit beamen: het is een heerlijke ontspannen en fantastische ervaring. Je raakt niet ‘weg’, je hoort alles en maakt alles mee.

 

Kan ik in hypnose blijven steken?

Nee, dit is niet mogelijk. De hypnotherapeut heft de hypnose op of je kunt het proces zelf stoppen.

 

Kan de hypnotiseur mij dingen laten doen die ik niet wil?

Nee, dat is onmogelijk. Een hypnotherapeut kan je alleen ‘dingen laten doen’ die je in het dagelijks leven ook zou doen. Zou je moreel iets verwerpen of normaal gesproken iets beslist nooit doen, dan doe je dat in hypnose ook niet.’

 

Kan iedereen gehypnotiseerd worden?

In principe kan iedereen die de bereidheid heeft gehypnotiseerd worden.

 

Kan ik tegen mijn wil gehypnotiseerd worden?

Nee, je bereidheid is nodig om een staat van hypnose te verkrijgen.

 

Kan ik gehypnotiseerd worden zonder dat ik het weet?

Ook dit is niet mogelijk. Geen bereidheid is geen hypnose.

 

Hoe lang duurt een sessie?

Een sessie duurt ongeveer een uur tot anderhalf, inclusief het voorgesprek. In dit voorgesprek bespreken we wat de valkuilen zijn, de wensen en de verwachtingen.

 

Hoe lang duurt het voordat ik resultaat heb?

Na de sessie heb je in veel gevallen direct resultaat. In enkele gevallen, zoals bij gewichtsbeheersing, kan het even duren voordat je resultaat ziet. Soms is het onderbewustzijn wat traag in het doorvoeren van de veranderingen en komt het resultaat wat later.

 

Hoe lang houden de veranderingen aan?

De veranderingen zijn, in veruit de meeste gevallen, direct en blijvend.

 

Kan ik na de sessie zelf autorijden?

Absoluut. Je lichaam voelt na de sessie nog een poosje erg ontspannen, maar je brein is helder en scherp.

 

Kan ik mijzelf hypnotiseren?

Ja dat kan. Zelfhypnose kun je leren. Je kunt alleen zelf geen veranderingen maken in je onderbewustzijn.