Wat is hypnose?

Sommige mensen zijn bang voor hypnose. De entertainment-wereld laat ze zien dat het iets onverklaarbaars en magisch is. Er is echter geen reden om bang te zijn. Het is helemaal niet zo dat de menselijke geest wordt ‘overgenomen’ door iemand anders. De gehypnotiseerde verliest helemaal niet de controle. Maar hoe werkt hypnose dan wel?

 

Over hypnose ofwel hypnotherapie bestaan dus veel misverstanden. Deze misverstanden zijn ontstaan door het gebruik van hypnose in de entertainment-wereld. Desalniettemin is hypnose meer dan wat er in de media wordt afgebeeld. We bevinden ons namelijk ook meerdere keren per dag in een staat van hypnose. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij je zo in gedachten verzonken bent, dat je de omgeving lijkt te vergeten.

Bij hypnose verkeren we ons in een staat van ontspanning en concentratie. Ons bewustzijn is verder weg en maakt zich los van het alledaagse. In deze staat ontspant het bewuste brein. Door deze ontspanning staat het onbewuste brein open voor suggesties. Hierdoor kan je je concentreren op de dingen die je graag wilt veranderen. Denk hierbij aan onzekerheden, angsten, verslavingen, trauma’s, etc. In hypnose wordt je niet belemmerd door je kritische factor. Deze kritische factor is een beschermingsmechanisme. Het oordeelt over of dingen waar of onwaar zijn. De kritische factor houdt niet van veranderingen en zal een belemmering zijn in het aan- en afleren van gedrag. In hypnose wordt deze kritische factor omzeilt om zo het onderbewustzijn te benaderen. Op deze manier kun je dingen veranderen door de bewustwording van oude overtuigingen, patronen, oude emoties en gedragingen.

 

Door hypnotherapie kan je inzichten krijgen, die je vroeger geen plek hebt kunnen geven. Door deze inzichten kan er heling ontstaan. Deze heling heeft direct invloed op het leven in het hier en nu. Hypnotherapie is uitgegroeid tot een succesvolle behandelmethode voor mensen die al jarenlang allerlei geestelijke en lichamelijke problemen ervaren.